logo

FAIL (the browser should render some flash content, not this).
ZA DOM-OVINE SPREMNI
Ispis E-mail

 

Pročitajte knjigu:

"Knjiga je u PDF formatu"

ZaDomovineSpremniIkonaSrednja

 

ZA DOM-OVINE SPREMNI

 

Recenzija knjige Seada Seferagića

"ZA DOM-OVINE SPREMNI"

Kada  sam dobio u ruke knjigu "Za dom-ovine spremni", dramu u četiri čina shvatio sam  zapravo kako postoje autori, koji u dobrano kontaminiranu opću kulturnu klimu imaju mogućnosti napraviti redizajn društvenih i političkih sondi, koji mogu, znaju, umiju i imaju potentnosti da dijalogoziraju sa nacerenim obrazinama prošlosti, zaogrnutim ideologijski intoniranim nacionalističkim velima, a sve ukupno potopljenim u spirit sveopćeg bosanskohercegovačkog primitivizma, bosanskohercegovačkih "resursa" gluposti ...

Dramatske osobe Seada  Seferagića punokrvni su  ljudi, a opet, nevjerojatne okamine tipologije bosanskohercegovačkog primitivizma i nacionalizma.

U Seferagićevoj drami zamajac dramatske akcije nije raspoređen muđu likovima, naprotiv ... Likovi su  kod Seferagića emanacija primitivizma i zla a akcionost drame autor inteligentno pozicionira mjestom i vremenom svojih nakana da potmuli smjeh goropadna neukost budu ono što će gledatelja učiti kako da izbjegne stupice nacionalističke idolatrije i nacionalističkog kala u njegovoj ukupnosti.

Ovom knjigom otvoreno je potpuno novo poglavlje u načinu dramatske dekonstrukcije naše nevesele prošlosti, našeg ukupnog usuda, u koji ulazi sav onaj iogocizam primitivnih demontera države Bosne i Hercegovine.

Inteligentna drama, koja  baca  čudesne farsične slike o primitivizmu i nacionalizmu u prostore konstrukcije dramskih osobnosti i u dijagrame lucidno postavljenih dijaloških partija, iza kojih ne sumnjivo stoji talentirano pismo jednog superiornog "detektora” naše neposredne prošlosti, ali po mnogo čemu i današnjosti ...

Uz  neminovan retuš nekih banalitetnih nezgrapnosti u poimanju zla na ovim prostorima, uvijek ću se zalagati za ovakve dramske tekstove maksimalno angažirane na našem repertoaru.

Gradimir Gojer, književnik i direktor Narodnog pozorišta Sarajevo

 

 

Umjesto predgovora

Postoji već formirano mišljenje da bez vremenske distance nema pravog umjetničkog djela. To se pogotovo odnosi na djela iz dramske umjetnosti. I to je uglavnom tako. Bilo je nekih pokušaja da se urade predstave sa temom minulog rata. Na prste jedne ruke se mogu izbrojati djela koja su da se tako izrazim „prošla“. U teatru na primjer: „U Zvorniku ja sam ostavio srce svoje“ Abdulaha Sidrana i na filmu „Ničija zemlja“ Danisa Tanovića. Međutim, i ova dva djela zajedno sa „Go Westom“ Ahmeda Imamovića nisu baš do kraja primljena isto na cijelom prostoru Bosne i Hercegovine.

Zbog ideološke sveopšte zagađenosti prostora Bosne i Hercegovine još uvijek ne postoji mogućnost otklona od navijački formiranog „samo našeg“ mišljenja. Mislim, da je najnovija drama Seada Seferagića iz Bihaća na tragu te univerzalnosti, zahvaljujući lakoći teme i sarkastično formiranog stava kritičnosti prema nekim pojavama čime je ovaj rat obilovao. 

Pristup autora temi rata nije da traži krivce nego baca svjetlo na svu besmislenost sukoba. Da razotkriva nivo onih koji su ovaj rat vodili, da ih na jedan prihvatljiv način za sve prikazuje onakvima kakvi oni jesu, primitivni, smiješni i za scensko kazivanje vrlo atraktivni.

Autorov pristup zaraćenim stranama je isti. On se nijednog trenutka literarno ne opredjeljuje ni za jednu stranu. Njegova strana je njegovo mišljenje, njegov pogled i konačno njegov stav. Neutralan i jednako kritičan. Zato su njegovi junaci iz njegovog dramskog prvenca: General, Radojica, Prota Aleksej, Major Sokolović, Bojnik Francetić i Efendija jednako primitivni, ograničeni i glupi.

Ono što je najvrjednije u ovom dramskom djelu je svakako dijalog i neki čudni humor sa zadrškom. Samo sa ovakvim protagonistima smo mogli imati ovakve poražavajuće rezultate.

Josip Pejaković

Pročitajte knjigu:

ZaDomovineSpremniIkona